COLD BREW

NOT JUST A COLD COFFEE

Ο Cold Brew επιστρέφει δυναμικά και διεκδικεί την θέση που του αξίζει ανάμεσα στους κρύους καφέδες του καλοκαιριού.

Του Κώστα Καπερώνη

Η σχέση αγάπης μου με τον Cold Brew ξεκίνησε δοκιμάζοντας τον σε ένα coffee shop μαζί με φίλους δημοσιογράφους σε ένα ταξίδι για αγώνα Formula 1 στην Ιαπωνία -στα πρώτα μου βήματα στον χώρο του καφέ το μακρινό 2012- και από την πρώτη στιγμή με κέρδισε αυτή η ιδιαίτερη, brutal, bitter αίσθηση που είχε.

Ο Ιάπωνας barista είδε την έκπληξη μας όταν τον δοκιμάσαμε μας εξήγησε ευγενικά πως η παρασκευή του δεν γίνετε με κάποιο νέο είδος καφέ, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για κρύο καφέ φίλτρου χρησιμοποιώντας μια απλή μέθοδο παρασκευής όπου ο καφές παραμένει σε νερό για πολλές ώρες mmersion) προκύπτει ο Cold Brew.

Ανάλογα με τις ώρες (12-24max) που θα παραμείνει στο νερό ο καφές διαμορφώνεται και η τελική ένταση του.

Υπάρχουν και άλλες δυο μέθοδοι παρασκευής Cold Brew:

ColdDrip: Όπου το νερό στάζει αργά πάνω από τον αλεσμένο καφέ, επιτρέποντας την εκχύλιση σταδιακά. Η μέθοδος αυτή απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και περισσότερο χρόνο αλλά προσφέρει ένα πιο ιδιαίτερο και πλούσιο καφέ.

NitroColdBrew: Αφού πραγματοποιηθεί η εκχύλιση ο καφές εμπλουτίζεται με άζωτο, δίνοντας μια αφρώδη υφή και ιδιαίτερη γεύση.

Κρύος, με διαυγή όψη, aggressive χαρακτήρα, γεμάτο σώμα, έντονο γευστικό προφίλ και πλούσια αρώματα θα σας κάνει να τον λατρέψετε με την πρώτη δοκιμή.

Οι ρίζες του Cold Brew ξεκινούν από την Άπω Ανατολή με πρώτη απόπειρα παρασκευής του περίπου το 1450 επονομαζόμενου από Ολλανδούς conquistadores ως «καφέ Kyoto» και δημιουργήθηκε για να τους δίνει την δυνατότητα να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες έτοιμου καφέ, που είτε τον ξαναζέσταιναν η τον έπιναν κρύο.

Στην χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της πτώσης της τιμής του (Τα προηγούμενα χρόνια η τιμή του ήταν σχεδόν απαγορευτική σε σύγκριση με τις τιμές των υπόλοιπων κρύων ροφημάτων καφέ).

Όλο και περισσότερες εταιρίες εμπορίας καφέ και roasters τον προσθέτουν στο portfolio τους, ενώ δεν λείπει και από το menu των new age ανεξάρτητων Coffee shops ή αλυσίδων.

Για την Παρασκευή στο σπίτι: Θα χρειαστείτε 200 γρ. καφέ φίλτρου (κατά προτίμηση χοντροαλεσμένο), ένα λίτρο νερό και ένα γυάλινο μπουκάλι. Βάλτε στο μπουκάλι τον καφέ και το νερό, ανακατέψτε και αφήστε τα στο ψυγείο σας για 8-12 ώρες. Περάστε το μείγμα σας από ένα φίλτρο(ιδανικά διπλό) για να απομακρυνθεί τελείως ο αλεσμένος καφές και έχετε έτοιμο Cold Brew.

Το ρόφημα σας, λόγω του κρύου νερού που έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα γευστικά συστατικά του καφέ και δεν επιτρέπει να ελευθερωθούν έλαια και οξέα θα είναι σχετικά γλυκό, χωρίς ιδιαίτερες οξύτητες (ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι), με πλούσια αρώματα και γεύση.

Προσοχή: Διατηρείται στο ψυγείο για δυο-τρεις ημέρες.

Ιδανικό σερβίρισμα: Σε χαμηλό γυάλινο ποτήρι με μια μπάλα πάγο

Ιδανική απόλαυση: Χωρίς ζάχαρη, Χωρίς γάλα (Αν και είθισται τα τελευταία χρόνια ειδικά στην Αμερική να το χρησιμοποιούν)

Συνοδεύεται ιδανικά: Με γλυκές δημιουργίες παντός είδους (Από γλυκό κουταλιού έως American Cheesecake)

Iδανική συσκευασία: Μπουκάλι ή κουτάκι (Ready to drink)

Top picks της εβδομάδας

Η premium lager NOAM ήρθε από την KAFEATERRA να αλλάξει τους κανόνες του finedrinking

Η KAFEA TERRA, η κορυφαία ελληνική βιομηχανική και εμπορική...

Το COFFEE INDUSTRY FORUM επιστρέφει για δεύτερη χρονιά! 

Την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, 1η Οκτωβρίου 2025, δίνουμε ξανά...

8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα AeroPress by Kudu Coffee

Η πιο fun γιορτή του καφέ επιστρέφει για 8η...

Νο KICK THE RULES… no party…!!!

Η ζέστη χτυπάει κόκκινα, τα beach bar σφύζουν από...

Pistachino

Milkshake με espresso, παγωτό φυστίκι & μπισκότοΤο απόλυτο καλοκαιρινό...

Θέματα

Η premium lager NOAM ήρθε από την KAFEATERRA να αλλάξει τους κανόνες του finedrinking

Η KAFEA TERRA, η κορυφαία ελληνική βιομηχανική και εμπορική...

Το COFFEE INDUSTRY FORUM επιστρέφει για δεύτερη χρονιά! 

Την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, 1η Οκτωβρίου 2025, δίνουμε ξανά...

8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα AeroPress by Kudu Coffee

Η πιο fun γιορτή του καφέ επιστρέφει για 8η...

Νο KICK THE RULES… no party…!!!

Η ζέστη χτυπάει κόκκινα, τα beach bar σφύζουν από...

Pistachino

Milkshake με espresso, παγωτό φυστίκι & μπισκότοΤο απόλυτο καλοκαιρινό...

Freddo macchiato corretto

Υλικά:Διπλό espresso Κρύο αφρόγαλο 10 gr. μαύρη ζάχαρη 10 ml παλιωμένο τσίπουροΕκτέλεση:Βάζουμε...

Freddo Mochaccino Dubai

Υλικά:80 gr chocolate Dubai 80ml γάλα 1,5% λιπαρά Διπλό espressoΚρύο αφρόγαλο Σπασμένα...

Νέα καμπάνια  NESCAFÉ® Frappé

Νέα καμπάνια  NESCAFÉ® Frappé: Είναι απολαυστικό να είσαι ο...

Σχετικά Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο